Ve dnech 11. - 13. října 2023 se tentokrát uskutečnil Press-trip organizovaný na české straně. Během této akce jsme měli možnost představit stezku Silesianku zástupům CZECHTOURISM, Českého rozhlasu nebo webového portálu Horydoly.cz. Tematicky byla prezentace zaměřena na Krajinu břidlice a v ní umístěné rozhledny a vyhlídková místa, jenž jsou součástí stezky SILESIANKA. Poslední den pak byl věnován Kopřivnicku.

Celý třídenní blok jsme zahájili vstupní bránou do Krajiny břidlice (od roku 2022 zařazena do sítě Národních Geoparků). Po shlédnutí opavské vyhlídkové radniční věže s názvem Hláska a připomenutí základních historických faktů a objektů v Opavě, se skupina 6 osob vydala do nedalekého malebného zámku v Hradci nad Moravicí, v jehož parku se nachází Bezručova vyhlídka. Následně byl první den putování zakončen návštěvnou netradiční "bunkroidní" stavby, a to rozhledny Šibenice ve Stěbořicích.

Druhý den započal v muzeu v Budišově nad Budišovkou představením Krajiny břidlice, abychom následně shlédli výraznou dominantu této krajiny - rozhlednu Halaška. Tato rozhledna byly pojmenována po zdejších rodákovi, astronomovi, matematikovi, fyzikovi a osvícenskému přírodovědci Františku Ignácovi Halaškovi. Další cesta nás protáhla kolem rozhledny "Těchanovická vyhlídka" až do turisticky připravované zajímavosti, a to Jezení důl v Čermné ve Slezsku. Následovalo město Odry a Flascharův důl, důl který turistům otvírá možnosti se dozvědět více o důlní činnosti a těžbě břidlice z přelomu 19. a 20. století. Nad městem pak ční Veselská rozhledna připomínající, společně s doplňující infrastrukturou, šachovou partii. Cestou zpět do ubytovacího zařízení jsme ještě navštívili velice zajímavou a kulturní technickou památku vodní mlýn Wesselský v Loučkách u Oder.

V pátek 13.10.2023 jsme pak zavítali do obce Jeseník nad Odrou. Zdejší pramen vody s názvem "Jesenická kyselka" je příhodným lákadlem pro pijce zdravého moku. Po shlédnutí rozhledny Blahutovice ve stejnojmenné místní části jsme pokračovali do města Kopřivnice, rodiště olympijského sportovce Emila Zátopka, kde se nacházejí hned dva objekty zapojené do stezky Silesianka - rozhledna Bílá hora a celodřevěná Bezručova vyhlídka. Před tím, než jsme se na ně vydali, shlédli jsme nově otevřené interaktivní muzeum nákladních vozů TATRA...úžasná záležitost a skvělý tip na celodenní rodinný výlet.


Vybrané výstupy z press-tripu:

https://www.czechtourism.cz/cs-CZ/Novinky/Archiv/2023/10/V-Moravskoslezskem-kraji-chteji-otevrit-nove-rozhl

https://www.facebook.com/agenturaczechtourism